Tradycje Bożonarodzeniowe – dlaczego dzielimy się opłatkiem
Zdecydowana większość z nas nie może sobie wyobrazić Wigilii Bożego Narodzenia bez łamania się opłatkiem. Ten biały, cienki kawałek chleba bardzo dużo symbolizuje, bowiem chleb jest przecież jednym z głównych symboli dobrobytu i szczęścia. Taka tradycja narodziła się dawno temu, ponieważ już w pierwszych wiekach naszej ery, gdzie była symbolem duchowej komunii. Z czasem opłatki zaczęto zanosić do domów, dla osób jakie z różnego powodu nie miały możliwości uczestniczenia we mszy, aby stać się w pewnym momencie jednym z symboli bożonarodzeniowych.
Jak okazuje się obecnie praktykowanych nie tylko w Polsce, ale też chociażby w Czechach, na Słowacji i we Włoszech. Tradycyjne opłatki mają formę cienkich chlebowych płatków. Najczęściej posiadają biały kolor, ale można też znaleźć w sprzedaży kolorowe wersje, wypiekane dla bydła. Nasza tradycja nakazuje, aby na wigilię łamać się białym opłatkiem, i takie też najczęściej pojawiają się na wigilijnych stołach. Opłatki na święta robi się wyłącznie z białej mąki i wody, bez żadnych innych dodatków.
Z dobrze wymieszanej masy formuje się cienkie płaty, które wypiekane są następnie w piecu przez kilka minut, a później docinane oraz pakowane. Produkcja opłatków jest wykonywana przez okres całego roku, ale największe jej spiętrzenie jest w okresie między wrześniem a grudniem. Zwykle opłatki kupić można we wszystkich sklepach, a jeśli ktoś będzie chciał mieć je poświęcone, to wybrać się po nie musi do kościoła.
+Tekst Sponsorowany+